Explorers

Voor wie?
De Explorers is de speltak voor jongens en meisjes in de leeftijd van 15 tot 18 jaar. Deze speltak is bedoeld als voortzetting van de scouts. Bij de Explorers werken we op een andere manier. De speltak Explorers richt zich op het zelfstandiger uitvoeren van activiteiten. Dit betekent dat een groot deel van de ontwikkeling van de programma\'s en de beslissingen hierover bij de Explorers zelf ligt. Omdat dit een nieuwe werkwijze is voor nieuwe Explorers wordt er langzaam naar dit stadium toegewerkt. 

Om het een en ander te structureren is er binnen de Explorers sprake van een bestuur. Naast een voorzitter, een penningmeester en een secretaris worden er afhankelijk van de behoefte nog enkele andere posities benoemd. Op de eerste opkomst van de maand vergaderen we met zijn allen. Hier worden dan dingen besproken zoals nieuwe programma's, wat we er van vonden de afgelopen tijd, waar we naartoe gaan met zomerkamp of hoe we aan geld komen om de kampkosten enigszins te verminderen.

Waar binnen de andere speltakken sprake is van leiding,  wordt bij de Explorers gesproken van begeleiding. Deze begeleiding is aanwezig om de Explorers de goede kant op te sturen en te ondersteunen bij hun programma\'s. Deze geschetste situatie moet echter wel gezien worden als een ideale situatie. In de werkelijkheid worden ook regelmatig programma's door de begeleiding ontwikkeld en uitgevoerd.

Spelaanbod
Het spelaanbod van de Explorers is zeer gevarieerd, aangezien de Explorers zelf de programma\'s ontwikkelen. Een voorwaarde aan het spelaanbod is wel dat elke opkomst iets met de scouting te maken heeft. Bij minder scoutingachtige activiteiten als zwemmen of een avondje video kijken proberen we dan ook altijd een spelelement in te brengen of een activiteit toe te voegen die het scoutinggedeelte vertegenwoordigt.

Een aantal programma's staat echter ieder jaar weer op de lijst. Enkele hiervan zijn:

 • (greppel)droppingen
 • kaart- & kompasroutes
 • vlotvaren
 • klimmen
 • primitief koken
 • bosspelen
 • weekendkamp

Zo kunnen we nog wel even door gaan, maar als je echt wilt weten wat we zoal doen, kom dan gerust eens langs om te kijken!

Opkomsttijden
De Explorers draaien hun programma's op de vrijdagavond van 20.00 tot 23.00 uur en vanaf 19.30 uur kan iedereen binnendruppelen onder het genot van een kopje koffie of thee. Een aantal keren per jaar wordt er echter ook gebruik gemaakt van de zaterdag, bijvoorbeeld bij gezamenlijke groepsactiviteiten of weekendkampjes. Op deze site staan alle opkomsten vermeld die we in een periode gaan doen.

Jaarlijks terugkerende opkomsten
We hebben jaarlijks een aantal vaste programma's die je kunt verdelen in groeps,- regio- en speltakactiviteiten.

Groepsactiviteiten:

 • St-Jorisviering rond 23 april
 • Opening van het nieuwe seizoen & overvliegen (deze twee zijn gecombineerd)
 • Oliebollenactie
 • Pretmarkt op Koninginnedag

Regioactiviteiten (regio Overijsselse Vechtstreek):

Speltakactiviteiten:

 • Weekendkamp. Ieder jaar vinden er minimaal 2 weekendkampen plaats. Op deze kampen worden alle vaardigheden van de Explorers nog eens goed getest. Deze kampen worden voornamelijk gezien als voorbereiding op het zomerkamp. Deze kampen vinden meestal plaats in onbekend gebied. Ook gebeuren er tijdens deze kampen altijd weer onverwachte en originele dingen, die er voor zorgen dat elk weekendkamp weer een succes wordt.
 • Zomerkamp. Ook gaan we ieder jaar gaan met zijn allen op zomerkamp. Waarheen, hoe en waarom, dat mogen de Explorers zelf bepalen. Ook de activiteiten tijdens dit zomerkamp en het maken van een begroting wordt onder begeleiding zelf gedaan. Of het dus een gaaf zomerkamp wordt, ligt (bijna) geheel in eigen handen. Voorbeelden van wat we zoal gedaan hebben de laatste jaren zijn: zeilkamp op de Friese meren, 6-daagse loophike (met bagage) door Duitsland met overnachtingen in een hangmat, outdooractiviteitenkamp in België / Duitsland/ Luxemburg. Ook hier geldt dat we voor alle leuke mogelijkheden openstaan!